Šta želimo da postignemo i šta su ostvarivi ciljevi?

Problem zagadjenja vazduha je dugotrajan i lakih rešenja nema. Naš prvi cilj je podizanje svesti, ali ne "na foru" nego u kontinuitetu.

U Srbiji se tu i tamo o nezdravom vazduhu piše i priča, ali nikakve organizovane akcije nema. Zašto je to tako? Zato što se stvari lako zaborave a posledice zagadjenja (kao što su rak pluća ili hronične bolesti) dolaze mnogo kasnije. 

Da bi se podigla svest o zagađenju, stvari moraju da budu vidljive konstantno tokom dužeg perioda. 

Vazdušna prognoza

Svaka TV stanica, novine ili informativni sajt imaju vremensku prognozu. Do informacija o temperaturi i padavinama se dolazi vrlo lako.  Želimo da se na podjednako lak način svim ljudima u Srbiji omogući da dobiju informaciju o kvalitetu vazduha kroz vazdušnu prognozu

Naš cilj je da napravimo servis koji bi ove informacije pripremao. Za početak, jedini senzori sa kojih imamo informacije su oni kojima možemo da pristupimo preko interneta. Tokom vremena, želimo da napravimo široku mrežu nezavisnih, pouzdanih, i jeftinih senzora koji bi merili PM 2.5 zagadjenje širom Srbije. 

Da bi se došla do najvećeg broja ljudi, prognoza treba da bude moderisana i da uključuje više od brojki. Moderisana prognoza, sa linkom na dodatne informacije, bi se spremala 2 puta dnevno, ujutru i popodne. Čak i ova informacija je dovoljna da pomogne ljudima da donesu  odluke dobre za njihovo zdravlje. Na primer, ne provodite vreme napolju kada je zagadjenje najveće, ne otvarajte prozore, itd. 

Stranica vazduh.rs bi tokom vremena poslata centralni izvor informacija sa svim podacima na jednom mestu. 

Ostale aktivnosti

1. Uvesti "vazdušnu prognozu" na TV, novine, radio u toku 2018. 

2. Postaviti displeje na vidljivim mestima u svim većim gradovima

3. Preneti priče realnih ljudi iz gradova širom Srbije koji imaju probleme u svom okruženju zbog zagadjenog vazduha. 

4. Tražiti od javnih ličnosti da akciju "za čist vazduh" podrže, uključujući i političare. Akcija je 100% ne-politička, ali je do većih promena nemoguće doći bez promena zakona i zajedničke akcije građana i države. 

5. Kao dugoročni cilj, tražiti od države (skupštine, kroz zakone) da se obaveže da se u roku od 10 godina nivo zagadjenja vazduha spusti na <100 PM2.5 (u najgorim danima).